Snytbagge 2009 : Testning av plantskydd
Testning av skyddsfunktionen hos nya mekaniska plantskydd
Testningen av mekaniska skydd bör fortsätta eftersom det fortfarande är möjligt både att utveckla nya skydd och förbättra de befintliga. Testverksamheten kan också stimulera till helt nya idéer som snabbt kan få skyddseffekten dokumenterad. En mer restriktiv hållning från programmets sida till vilka skydd som ska testas är däremot lämplig, eftersom vi idag har goda förutsättningar att på förhand göra bedömningar av skyddseffekten hos olika produkter.
De plantskydd som testats hittills har i huvudsak varit avsedda för täckrotsplantor. Det är därför aktuellt att uppmuntra utveckling och testning av mekaniska skydd för barrotsplantor och Plugg+1-plantor, vilka utgör mer än 50 % av alla plantor som sätts i södra Sverige. Koncept som bör undersökas för båda planttyperna är behandling med beläggningsskydd där plantorna står utomhus i plantskolan eller som efterbehandling i fält.
Utvärdering av skydd i praktiskt bruk i olika delar av Sverige
Det finns idag skydd som har genomgått en relativt lång utvecklingsperiod med successiva förbättringar och därför är det naturligt att studera hela kedjan för dessa skydd. Aspekter som behandling, lagring, transport och praktisk plantering bör vara av stort intresse att undersöka. Tyngdpunkten ska dock vara studier av skyddseffekt och eventuella plantskador. Liknande försök har gjorts tidigare i nära samarbete med företag inom skogsbruket (bl a Sveaskog, Holmen skog AB och SÖDRA) och sådant samarbete bör fortsätta för att på sikt kunna integrera mekaniska plantskydd i stor skala.
Det finns olika alternativ för att finansiera studier av detta slag, som rena uppdrag eller som samarbetsprojekt där programmet står för forskarens kostnad och företaget för övriga kostnader. Forskningsstyrda försök där företaget är markvärd och åtar sig plantering medan programmet styr och betalar själva studien är också tänkbart.
SLU har under lång tid gjort uppdragsundersökningar åt Stora Enso/Bergvik för att testa och utveckla beläggningsskyddet Bugstop. På senare tid har även testning av partikelbeläggningen Conniflex inkluderats i dessa storskaliga tester. Detta samarbete antas komma att fortsätta under de närmaste åren. En nivåläggning av snytbaggeskadorna i Mellansverige kan kopplas ihop med denna testning av mekaniska skydd.
Testning av insekticider
Kunskapen om dagens insekticider är bristfällig och här finns en mängd frågor att undersöka. Hur skyddar de nya preparaten jämfört med permetrin och de mekaniska skydden? Vilka doser ska användas och vilken risk finns det för plantskador till följd av behandlingen? Hur länge kvarstår preparatens effekt och vilka faktorer påverkar effektens avklingande? När behövs ombehandling av plantor och hur ska den göras? Dessa frågor om insekticidernas skyddseffekt kan studeras i detta program, delvis integrerat med testningen av mekaniska plantskydd.