Snytbaggeprogrammet
Snytbaggeprogrammets ordinarie löptid var år 2010-2014 och det finansierades då med en plantavgift som togs in av Skogsbrukets plantskyddskommitté. Med sparade medel fortsatte programmet i mer begränsad omfattning t o m 2016. Därefter och fram t. o. m. februari 2018 kunde några delar drivas vidare, bl a information och rådgivning, riskmodell för skador i Norrland, inversmarkberednings-studie samt testning av skydd. Dessutom gav programmet stöd till ett annat projekt om att stärka plantors försvar med metyljasmonat. Här nedan följer den ursprungliga beskrivningen av Snytbaggeprogrammet.
Snytbaggeprogrammet ska genom forskning och kunskapsförmedling bidra till minskade skador av snytbaggen och därmed bättre skogsföryngring i hela landet. Huvudinriktningen är praktiknära, skogsskötselanknuten och beslutsstödjande.
Ett scenario för snytbaggeproblematikens utveckling de närmaste åren ligger till grund för programmet. Exempelvis förväntas ett ökat behov av att skydda plantor mot snytbaggeskador, särskilt i Norrland. Samtidigt ökar trycket att ställa om från kemisk behandling till andra metoder för skydd av plantor.
Programmet ska utveckla och utvärdera metoder för att minska snytbaggskadorna samt ta fram hållbara strategier för att hantera snytbaggeproblemet. Vidare ska skogssektorn erbjudas ett väl underbyggt beslutsstöd inom området snytbagge-plantskador-skogsföryngring.
Tillsammans med befintlig kunskap kommer ny forskning kring ett antal frågeställningar att utgöra grunden för de strategier eller åtgärdssystem som programmet ska leda fram till. Exempel på områden för forskningen är:
- Planteringspunkt och markberedningsteknik, särskilt invers-markberedning.
- Gynnsamma tidpunkter för plantering i kombination med hyggesålder.
- Plantegenskaper som praktiskt kan utnyttjas för att minska snytbaggeskadorna.
- Risken för skador i olika regioner och under olika skogliga förutsättningar samt orsaker till variationen i skaderisk.
Forskningsplan
Planen beskriver åtta huvudområden som vi arbetar med inom programmet och specificerar några frågeställningar och delprojekt lite närmare.
1. Beslutsstöd, information och utbildning
2. Robusta åtgärdssystem
3. Åtgärder i Norrland
4. Plantskydd – testning och utveckling
5. Planteringspunkt och ny markberedningsteknik
6. Tidpunkt för plantering
7. Plantegenskaper
8. Skaderisk och interaktioner med andra organismer
Projektstruktur och projektledning
LADDA NER HELA SNYTBAGGEPROGRAMMET (PDF)